Wat kunt u doen
Samen sporten - bedrijven
Samen sporten - scholen
Yojana eretribune
Yojana Webshop
Doe een donatie
Boeken kopen én doneren
VriendenLoterij
Koop een kavel
Maatschappelijk verantwoord ondernemen
Woorden van waarde
Bouw mee aan de toekomst van kinderen in India

Lees meer >>
Op zoek naar een kado? Geef een envelop
met inhoud

Lees meer
Doe een donatie
Help kennis en gezondheid te brengen aan kinderen en
hun omgeving.
Meer
>

Jongens en meisjes samen sporten, samen leven

Mogen meisjes meedoen?

Stel u zich voor, u leeft op het Indiase platteland. Ziet u het voor u? Een stoffig gebied met geiten en soms een koe. Met hard werkende mannen en zwoegende vrouwen. Onder de boom op het plein spelen jongens. Meisjes? Nee, meisjes spelen niet, die werken thuis of op het land. Ze helpen hun ouders.
Suryakant Kulkarni (een van onze partners in India) zei: “Gelijkheid van jongens en meisjes was nieuw voor de dorpsbewoners. Vrouwen en meisjes werden beschouwd als gebruiksvoorwerp, als minder dan jongens. Jongens en meisjes leefden in verschillende werelden. We dachten: ‘Als we gelijkheid willen, moeten we beginnen bij schoolkinderen’. Mensen leren het best door te ervaren, daarom introduceerden we gemengde sporten. Korfbal en judo. Daarin speelt respect een belangrijke rol.“

Samen sporten, samen leven


De Indiase partners van Yojana hebben al eerder de ouders in onze projectdorpen overtuigd dat ook meisjes naar school moeten. Ze waren dat niet gewend, de moeders gingen zelf nooit naar school. Waarom zou hun dochter dan wel…? Ze zien nu dat het beter is voor iedereen als ook meisjes naar school gaan. En het helpt: langzamerhand wordt de ongelijkheid kleiner.
Natuurlijk is dat niet onze enige activiteit. Wij helpen bijvoorbeeld vrouwen daadwerkelijk zelfstandiger te worden. Wij vertellen daar graag meer over, maar richten ons nu even op de kinderen.
Als jongens en meisjes samen sporten, gaan ze het gewoon vinden dat ze hetzelfde doen en gaan ze elkaar beter begrijpen, dachten wij bij Yojana. Voor iemand in India is het idee dat jongens en meisjes samen sporten ongehoord. Het betekent gelijk zijn en dat is voor veel mensen daar een nieuw idee.

Invoeren van gemengd sporten was wel heel spannend. Niet alle meisjes wilden meteen meedoen. En het was eerst ook moeilijk om trainers te vinden. Maar het is gelukt. Jongens en meisjes sporten nu samen en het wordt steeds meer geaccepteerd: nu al in 60 dorpen. En niet alleen geaccepteerd: ze genieten. Ze rennen, ze schreeuwen en ze lachen met elkaar!
Ook de ouders zijn veranderd. Dezelfde ouders die het vroeger niet eens goed vonden als hun eigen zoon en dochter thuis samen speelden, zijn nu enthousiast als ze meisjes en jongens samen zien sporten.

Yojana Projecthulp heeft als kleine organisatie zeer nauw contact met de projectpartners. Daardoor kunnen we samen heel goed nieuwe plannen ontwikkelen. Zoals het zeer geslaagde plan Samen Sporten. We werken alleen met vrijwilligers en daardoor is het kostenpercentage maar 0,5%. Maar we hebben ook een langdurige ervaring die wordt gewaardeerd door de grotere ontwikkelingsorganisaties. Naast het jaarverslag vindt u op de site www.yojana.nl ook de namen van een grote groep deskundigen die ons belangeloos adviseren.

Doe mee...

Het gaat dus goed en we willen dit uitbreiden naar andere dorpen. Maar de mensen in de 122 dorpen van het projectgebied zijn straatarm. De kinderen hebben meestal maar één paar kleren, daarmee moeten ze ook naar school. Een scheur is een ramp. Daarom willen we de kinderen een set stevige sportkleren geven: shirt, broek, schoenen en een pet tegen stof en zon. En judomatten, ballen en korfbalspullen. Dat kost per dorp voor 40 kinderen € 1250.

... dan doen wij dit voor u:

Als u een dorp sponsort, printen wij uw logo op de shirts. Natuurlijk zorgt Yojana voor foto’s op locatie (ook met uw logo close-up in beeld) om te delen met uw relaties.

Bent u geïnteresseerd? Als u ons belt of een e-mail stuurt naar info@yojana.nl, nemen wij graag contact met u op. Natuurlijk staan wij ook open voor uw ideeën. Die bespreken wij ook graag met u.

Als u een of meer dorpen sponsort, krijgt u een plaats in de Yojana Eretribune!