Wat is Yojana
Transparantie en betrouwbaarheid
Partners
Bestuur
Jaarverslag
Steunpilaren
Adviseurs
ANBI
 
 
Yojana op facebook
Zij staan achter Yojana
Een aantal organisaties zoals NCDO, Impulsis, Wilde Ganzen, Plan Nederland, NEMO en Cordaid steunen Yojana. Lees meer >>


AZ-voetballer
Ron Vlaar is ambassadeur van Yojana Projecthulp

Lees meer over zijn motivatie om ambassadeur te worden van onze stichting.

Yojana is erkend als ANBI

Ambassadeur van Yojana voetballer Ron Vlaar
steunt sporten met een extra doel in India

Meisjes op het platteland van India hebben het slecht. Ze zijn zo ongewenst dat er veel minder meisjes dan jongens zijn. En de meiden die er wel zijn krijgen vaan minder te eten dan hun broers. Vaak vinden ouders het niet nodig dat hun dochters naar school gaan. Veel ouders huwen hun dochters al uit als ze nog maar dertien of veertien zijn. Als ze dan zwanger raken is het tenminste geen schande voor de familie.

Dus groeien jongens en meisjes volledig gescheiden op in de plattelandsdorpen. Contact na school is strikt verboden en meisjes spreken nooit de naam van jongens uit. Dat gaf geen pas. Toen onze Indiase partner Sulu aan een groep meiden van een jaar of veertien vroeg wat zij nou eens graag zouden willen doen, antwoordden ze in koor: “rennen en schreeuwen, want dat mogen we nooit. Dat vinden onze ouders niet bij meisjes passen.”

Toch willen ook deze ouders het beste voor hun kinderen. Ze volgen gewoon eeuwenoude tradities en weten vaak niet beter.

Yojana startte, na uitvoerig overleg met onze Indiase projectvrienden met een nieuwe aanpak. Gemengd sporten om zo tot een meer natuurlijke omgang te komen. We introduceerden sporten waarin respect een belangrijke rol speelt. Judo en korfbal.

En na wat aarzeling loopt dat fantastisch. Al honderden meisjes en jongens doen mee. Natuurlijk zijn er ouders die het maar niks vinden, maar het overgrote deel geniet duidelijk als ze zen en ervaren wat ze zelf in hun jeugd hebben gemist. Leren door ervaren, daar gaat het bij al onze projecten om.

Yojana secretaris Cees Tompot bezocht drie plaatsen waar werd gekorfbald. Wat er ook aan de techniek mankeerde, meisjes en jongens speelden echt samen. Ze betrokken elkaar in het spel met de bal en met hun stemmen. Meisjes en jongens gaven elkaar een high five na een geslaagde actie. En na het spel zaten ze in groepjes met elkaar te kletsen. Het was zoo mooi om te zien. En van onze projectpartners horen we dat ze nu buiten het sportveld om ook gewoon als gelijken met elkaar praten.

Natuurlijk willen we verder. Het moeten duizenden kinderen worden. Daarvoor is geld nodig om trainers te betalen die goed begrijpen dat ons doel is om te laten ervaren dat meisjes en jongens gelijkwaardig zijn. Ook moeten we voor eenvoudige sportkleding zorgen want als de kinderen hun enige kleren op het sportveld scheuren is er thuis natuurlijk een groot probleem.

Ron Vlaar, onze Yojana ambassadeur en voetballer, heeft zich helemaal achter deze actie gezet. Hij roept iedereen op om het sporten met extra doel te steunen. Dat kan met een bijdrage op giro 63.18.753 ten name van Yojana Projecthulp o.v.v. Sporten.

Maar je kan dat project ook steunen door mee te doen met de VriendenLoterij.
Als deelnemer aan de VriendenLoterij heeft u kans een grote prijs te winnen en de zekerheid bij te dragen aan verbetering van het bestaan van veel kinderen; aan verbetering van HUN wereld.

U kunt eenvoudig meedoen door het formulier in te vullen dat zich opent als u het pictogram: “Steun ons als goed doel” aanklikt. U bent dan automatisch op de Yojana-bladzijde. U speelt maandelijks mee met een door u gekozen aantal loten. U kunt uw deelname altijd weer stopzetten.